Wat doe ik?

INTEGRALE YOGA

HATHA YOGA

Onder Hatha Yoga verstaat men het aannemen van lichaamshoudingen. Men bereidt zich op de houding voor door de aandacht te concentreren. Gedurende het aanhouden van de houding wordt alle aandacht hierop gericht. Men wordt zich bewust van de lichaamsdelen die bij de houding betrokken zijn, de ademhaling en de werking. Het resultaat van Hatha yoga is een gezond functionerend lichaam. Na de oefening volgt een rusthouding om de werking van de oefening te observeren. De energie die door de yogahouding is vrijgekomen wordt aan het zenuwstelsel toegevoegd door de rusthouding even aan te houden. Naarmate je langer deze yoga beoefent, zullen de oefeningen langer worden aangehouden. Er zijn ook serie asana’s, waarbij er een aangesloten serie aan oefeningen gedaan wordt. Na de serie volgt een rusthouding om de werking van de serie te observeren. De zonnegroet is een voorbeeld van zo’n serie.

PRANAYAMA

Prana is datgene dat zuurstof leven schenkt.
Pranayama zijn oefeningen voor het verbeteren, uitbreiden en beheersen van de ademhaling. Men dient de natuurlijke ademhaling terug te vinden.

KINDERYOGA

Deze lessen zijn speciaal voor kinderen van 5 t/m 11 jaar.
In deze leeftijd staan de kinderen nog open voor alle ideeën. Er is nog geen goed en slecht. Er is gewoon zijn. Hierdoor zijn de kinderen in die leeftijd nog open en ontvankelijk voor Yoga en wat het doet met hun lichaam. Ze vinden het heel gewoon om in de houdingen te gaan staan. Natuurlijk worden deze houdingen nog op een leuke manier aangeboden die bij hun leeftijd past. Op school wordt er veel van het denkvermogen gevraagd van de kinderen. In de yogalessen kunnen ze leren het denken tot rust te brengen. De yoga vormt dan een rustpunt in de week. De lessen duren 1 uur en hebben dezelfde lesopbouw als de reguliere yogalessen.

JONGERENYOGA

Deze lessen zijn speciaal voor jongeren vanaf 12 tot en met 18 jaar.
In deze leeftijd vinden er grote veranderingen plaats in je lichaam maar ook in je gevoelens.
Op school wordt er veel van het denkvermogen gevraagd. In de yogalessen kun je leren het denken tot rust te brengen. Veel jongeren hebben te maken met grote schommelingen en komen innerlijk en uiterlijk onder druk te staan. Je moet er achter zien te komen wie je bent en wat je goed kunt, je persoonlijkheid moet zich gaan vormen. Het contact met vrienden en vriendinnen wordt steeds belangrijker, maar is ook vaak moeilijk.
Het contact met ouders en broers of zussen wordt anders. Veel jongeren hebben het gevoel dat ze niet begrepen worden. Heftige emoties komen vaak voor. Jongerenyoga vormt dan een rustpunt in de week.

De lessen duren 1 uur en hebben dezelfde lesopbouw als de reguliere yogalessen.

ZWANGERSCHAPSYOGA

Dit heeft tot doel jou als moeder, fysiek en geestelijk op de geboorte van je kindje voor te bereiden en je bewust te laten worden van de processen, die zich tijdens en na de zwangerschapsperiode afspelen. Yoga kan je helpen om de veranderingen in je lichaam op een ontspannen  manier toe te laten. Om je zwangerschap in ontspannen overgave te ervaren en te leren vertrouwen op de wijsheid van je lichaam, ook tijdens de bevalling. Tijdens deze yoga zal door middel van specifieke oefeningen het lichaam worden voorbereid op de bevalling. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan ontspannings- en ademhalingsoefeningen, speciaal aangepast aan de zwangerschapsperiode. Ook staan er lichte meditaties op het programma om in contact te komen met de stilte in jezelf. Je gaat van denken naar voelen en je gedachten komen tot rust. De ongeboren baby is heel ontvankelijk voor de lichamelijke en geestelijke toestand van vooral de moeder en ook van de vader. Er zal ook een partner avond zijn, om de vader voor te bereiden op de bevalling: Bevallen doe je immers samen.

Wanneer kan men deelnemen?

Er kan op elk moment van de zwangerschap aan de lessen worden deelgenomen.
Hoe eerder men komt, des te beter kan men zich geestelijk en lichamelijk voorbereiden.
Gebruikelijk start men tussen de 20e en 25e week van de zwangerschap, maar eerder of later kan natuurlijk ook.

En de vader?

Tijdens de zwangerschapslessen wordt de aanstaande vader samen met de aanstaande moeder uitgenodigd voor een partner les. Dit houdt in gezamenlijk oefeningen doen die belangrijk zijn voor en tijdens de bevalling. Tijdens de instructie les wordt uitgelegd wat de rol kan zijn van de aanstaande vader voor en tijdens de bevalling. Deze les is aan te raden. Er kan een afspraak voor worden gemaakt buiten de gewone lestijden om.

BABYMASSAGE

Ongeveer 6 weken na de bevalling kun je deelnemen aan de babymassagecursus. Dit kan tot ongeveer dat je kindje gaat kruipen. De cursus wordt gegeven in een goed verwarmde ruimte samen met de dames van de zwangerschapsyoga, die bevallen zijn, gegeven. Het is fijn om elkaar terug te zien met alle baby’s. Er wordt geleerd hoe je met warme olie je kindje kunt masseren en welke werking er vanuit gaat. Het is prachtig hoe moeder en kindje genieten van deze les. Heb je niet aan de zwangerschap Yoga meegedaan en wil je wel aan babymassage meedoen, dan ben je natuurlijk ook welkom.

MEDITATIELESSEN

YOGA-NIDRA

De meditatiegroepen zijn bedoeld voor hen die zich specifiek willen verdiepen in meditatie en geen behoefte hebben aan lessen waarvan lichaamsoefeningen (Hatha Yoga) een onderdeel zijn. Yoga-nidra is een onderdeel van de avond.

Het stil maken van het denkvermogen is de voorwaarde om de concentratie te kunnen richten.

De avond begint met een yoga-nidra sessie. Dit is de yoga van de slaap. Een half uurtje yoga-nidra staat voor 4 uur slaap. Je ontwaakt uit deze sessie als uit een verkwikkende slaap. Het is heeft een vast aantal elementen, waaronder je Shankalpa zetten. Dit is een positieve intentie, die je als een zaadje plant in de diepste, meest ontvankelijke gebieden van je geest, waar het zal uitgroeien door het aandacht te geven.

Tijdens de meditatie komt men in aanraking met de mentale stilte, een fundamentele ervaring in de Integrale Yoga. Men wordt een druk in het hoofd gewaar, die in de Integrale Yoga wordt omschreven als: “de Kracht van boven”. Men komt in aanraking met het bewustzijn, dat tevens een kracht is. Het gewaarworden van het innerlijk bewustzijn, de onzichtbare kracht die zowel buiten als binnen tastbare resultaten oplevert, is nu juist de hele betekenis van het Yogische bewustzijn. Men leert de doorgang tussen het denkvermogen en het innerlijk wezen helder te maken want het Yogisch bewustzijn is reeds in je aanwezig. Het is alleen versluierd. Als een spiegel met een laagje stof. Meditatie zorgt ervoor dat het laagje stof verdwijnt. Dat je tot je eigen kern komt, je eigen zelf. Je komt in aanraking met alle bewustzijnsgebieden, van de hogere tot de lagere en leert deze kennen. Het neerdalen van de “Kracht van boven” bewerkstelligt een transformatieproces van al deze gebieden. De lessen worden een maal per maand gehouden en de data staan nog niet vast. Meestal heeft de avond een thema. Een thema kan zijn, helen van je innerlijke kind, een van de 7 chakra’s, een vader/moeder meditatie, de innerlijke criticus, compassie, houden van jezelf, etc.

ADEMHALINGSTHERAPIE

Het lijkt zo eenvoudig, die ademhaling en eigenlijk is dat ook zo.
Wat wij doen is alles ingewikkeld maken, onze wil gebruiken en vooral inspanning leveren want we hebben geleerd dat zonder inspanning niets tot stand komt. Totdat we er achter komen dat de ademhaling iets natuurlijks is dat in de loop van ons leven verstoord is geraakt.

Terugkeren naar de natuurlijke ademhaling is één van de aspecten van deze cursus, zodat we er geen verstikkingsoefeningen van maken. Natuurlijk dient de adem voor nog veel meer en zo komen we op het terrein van adem en energie om tenslotte te raken aan de geestelijke adem.

NLP LIFE-COACHING

MAKE THINGS HAPPEN!

Onze maatschappij vergt van alles van ons. Vaak zijn we druk met ons gezin, werk en ons sociale leven. We moeten van alles. We zijn bezig met het verleden en met de toekomst. Maar niet met het heden. Terwijl het vandaag gebeurd, vandaag het is zoals het is en het komt zoals het komt.

  • Ben jij op zoek naar rust?
  • Ben je op zoek naar ruimte voor jezelf?
  • Ben je op zoek naar balans tussen werk –privé-sociaal leven?
  • Ben je op zoek naar jezelf of je levensdoel?
  • Ben je hoog gevoelig en vind je het lastig daar mee om te gaan?
  • Heb je een Burn-out en heb je een handje nodig om te herstellen?
  • Zit je midden in een probleemsituatie en weet je het even niet meer?
  • Vind je het lastig goed te ademen en heb je hierdoor last van hyperventilatie?

Dan kan ik je wellicht helpen. Ik ben NLP life-coach, ademtherapeut en energetisch healer. Zelf hoog gevoelig en helder voelend en helder horend. Met behulp van NLP technieken en verschillende kaarten komt er vaak een mooi gesprek opgang en geef ik jou mooie inzichten die je begeleiding en ondersteuning bieden. Het geeft jou wat je op dat  moment nodig hebt. Mijn ervaring is dat er niet veel sessies nodig zijn om het juiste inzicht te krijgen.

Open chat
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hallo!
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me een appje!